A szódavíz

A szódavíz, vagy szóda igazi hungarikum. Szülőatyja nem más, mint az elektromosság nagy tudora, Jedlik Ányos. A szódavíz feltalálásához az általa készített első szódásüveg vezetett, melyért az utókor hálás szívvel gondolhat rá. A szódavíz gyakorlatilag nem más, mint nyomás alatt lévő szénsavas ital. A szóda szifonfejjel ellátott palackba, vagy szikvíz ballonba töltött, szén-dioxiddal telített ivóvíz. A hagyományos üvegpalackokat az évtizedek során felváltották a különböző ballonok, melyek mára a legjellemzőbb megjelenési formái a szódavíznek, azonban mindmáig tartja magát a hagyományos szóda megjelenés, bár a legtöbb esetben már "csak" műanyag palackban.Összetételét tekintve a tisztított ivóvíz mellett általában a CO2 tartalom kb. 7.2 g/liter.

A szóda mindmáig a legkedveltebb frissítő ital az ásványvizek mellett, bár népszerűsége némileg csökkent az utóbbi időben. Azonban fontos tudni, hogy a szódavíz fogyasztása csökkenti az izom és ideg fájdalmakat, valamint fokozza az izomműködést. Természetesen a szódavíz értékét, egészségügyi hatásait az az alapjául felhasznált víz minősége, ásványi összetétele, a szénsav, valamint széndioxid tartalma alapvetően meghatározza. A cukor, valamint édesítőszer mentes, növényi anyagokkal ízesített szódavizek megfelelő mértékű fogyasztása  előnyös lehet egészségügyi szempontból. A szódavíznek baktériumölő hatása van, ezért fogyasztása különösen ajánlott trópusi utazás esetén. Nehéz fizikai munka végzése, valamint sportolók esetében is kiemelten pozitív hatásai vannak a szódavíznek, mivel fokozza az izomműködést, csökkenti a fáradtságérzetet, valamint elősegíti az emésztést is. A szódavíz ásványi anyag tartalma sem elhanyagolható, ám ezt nagyban befolyásolja, milyen vízből készült maga a szóda.

A minőségi szódavíz nem tartalmaz semmilyen tartósítószert vagy adalékanyagot. A szóda segít fenntartani a mindennapokban szükséges optimális vízháztartását a szervezetnek, frissítő, szomjoltó funkciója pedig kiemelt fontosságú. Épp ezért mindmáig előszeretettel alkalmazzák a munkavédelmi előírások alapján védőital gyanánt is, mivel pl. a vízhiány, a szomjúság a koncentráció csökkenéséhez vezethet, mely nem csak a munka rovására mehet, ám kiemelten balesetveszélyes is.

Ezen felül a szódavíz nélkülözhetetlen alkotóeleme egy másik, hazánkban kiemelten közkedvelt italnak, a fröccsnek az elkészítéséhez.