A fröccs

A hazánkban fröccsként emlegetett fröccs nem más, mint a bor és szódavíz elegyéből alkotott ital. Természetesen a bor, valamint a szódavíz mennyisége alapján különféle nevű fröccsök léteznek, az alábbiak a legjellemzőbbek:

  • Hagyományos fröccs: 2 dl bor és 1 dl szóda

  • Kisfröccs: 1 dl bor és 1 dl szóda

  • Hosszúlépés: 1 dl bor és 2 dl szóda

  • Házmester: 3 dl bor és 2 dl szóda

  • Viceházmester: 2 dl bor és 3 dl szóda
  • Háziúr: 4 dl bor és 1 dl szóda
  • Lakó-fröccs: 1 dl bor és 4 dl szóda
  • Krúdy-fröccs: 9 dl bor és 1 dl szóda

Persze ezeken kívül még számtalan változat létezik, s persze, ahogy az lenni szokott, ahány táj, annyi néven nevezett fröccs létezik. Természetesen a fröccs, mint olyan, szerte Európában közkedvelt ital. A franciák a szódát előszeretettel vegyítik pálinkával, az olaszok málnaszörppel, sőt, sokszor előkerülnek az egyéb tömény italok. Főleg azonban a német nyelvterületen közkedvelt (persze nem beszélve Rólunk, magyarokról...), ahol Gemischt, Weinschorle vagy Sauergespritzter néven találkozhatunk vele, de sehol másutt nem isszák oly változatosan, mint Magyarországon. Mondhatni, fröccs nagyhatalom vagyunk. Ha a legendáknak hinni lehet, 1842. októberében Jedlik Ányos és Fáy András kooperációjában született meg az első fröccs. Egy szüret alkalmával Jedlik magával vitte az első szódásüvegét (aki esetleg nem tudná, a mai szóda szintén tőle származik), majd borral elegyítette - az utókor legnagyobb örömére! A nevét pedig nem más, mint Vörösmarty Mihály adta az italnak, mivel nem tartotta megfelelőnek a sógorok spriccerét.

Az igazán jó fröccsbor zamatos, lehetőleg túl savas, nedű. A legnépszerűbbek közé mindmáig az olaszrizlinget, a cserszegi fűszerest, vagy a királyleánykát tartják a "szakértők". Ennek ellenére az utóbbi időben egyre többször tűnik fel a színen a különböző rosé borokból alkotott fröccs, sok esetben a szóda helyett szénsavas meggy-, vagy málnalével vegyítve. Mindazonáltal az "eredeti" recept mindmáig így szól: Végy egy ízletes fehérbort, tölts hozzá szódát, és Isten áldja a fröccsödet!

Nem mellesleg, a nyári hónapokban a fröccs ideális frissítő ital - hűs, a szódavíznek köszönhetően pedig kifejezetten frissítő. Persze itt is lényeges, hogy a minőséget szem előtt tartsuk: az ócska lőre akkor is ócska lőre marad, ha fröccsként fogyasztjuk! Felejtsük el az ide vonatkozó tévhiteket! Nem hiába volt a fröccs a XIX. század polgárságának kedvenc hűsítő itala! A fröccs ma újra reneszánszát éli, és nem véletlenül lett italkultúránk egyik legkiemeltebb terméke - még akkor sem, ha egyben az egyik legfiatalabb is.